Физическая культура и спорт/

1. Физическая культура и спорт:

проблемы, исследования, предложения

 

Бабюк А. В.,

Прекурат О. О.

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Організаційно-методичні рекомендації для оцінювання знань і вмінь студентів при вивченні курсу „Спортивні ігри з методикою викладання” (Волейбол)

         Навчальні нормативи, критерії та система оцінювання при вивченні курсу „Волейбол” розроблено згідно вимог програми для студентів І курсу вищих навчальних закладів „Основи здоров'я і фізична культура”, затвердженої Міністерством освіти і науки України у 2001 р.

         З метою диференційованого підходу до оцінювання теоретико-методичних знань, вмінь, навичок та використання їх на практиці була впроваджена 25-бальна шкала, яка має наступні складові:

         1) оцінка в балах від 1 до 17 надається за оволодіння теоретичним матеріалом, виконанням студентом контрольних вправ з урахуванням якісного та кількісного показників;

         2) від 18 до 21 бала додається 1-4 бали у випадку, коли студент засвоїв теоретико-методичні знання при вивченні даного розділу та вміє використовувати їх на практиці;

         3) до оцінки 22 бали додається від 1 до 4  у випадку, коли студент в повному обсязі засвоїв теоретичні знання, вміє використовувати їх на практиці та вміє навчити інших студентів їх виконувати, а також систематично відвідує заняття та активно працює на них, ретельно виконує домашнє завдання, самостійно, в позаурочний час удосконалює свої фізичні якості.

         Таким чином, максимальна оцінка технічної підготовки студента може становити 25 балів. При цьому зберігається єдність оцінок за теоретико-методичні знання та виконання контрольних нормативів.

         Така схема оцінювання дозволяє перевірити підготовку і розвиток основних фізичних якостей та здібностей студентів, що сприяє поширенню індивідуального та диференційованого підходів до розвитку фізичних можливостей студента, дає змогу залучити більшу кількість студентів до систематичних занять фізичною культурою та спортом.

         Перелік оцінювання контрольних вправ, що увійшли до таблиць оцінок у балах орієнтовний. Залежно від стану забезпечення вузу спортивним інвентарем, свого бачення навчального процесу, фізичної підготовленості студентів викладач фізичного виховання має змогу самостійно обирати для вивчення та контролю ті або інші залікові вправи згідно програмного матеріалу.

         При оцінюванні техніки виконання прийомів гри до уваги бралися суттєві і незначні помилки. Перелік суттєвих та незначних помилок для різних технічних прийомів гри наступний:

         - Стійка волейболіста;

         Суттєві помилки: неправильне положення ніг (упор на всю ступню); великий нахил тулуба вперед або прогин назад; надто сильно випрямлені руки в ліктях; широко відведені лікті.

         Незначні помилки: надмірна загальна напруженість; напруженість пальців; високо підняті кисті рук.

         - Верхня передача двома руками;

         Суттєві помилки: торкання долонями м'яча; широко розведені пальці та лікті; великі пальці направлені вперед та виконують захоплюючу функцію; неузгодженість рухів ніг, тулуба та рук; удар по м'ячу; невміння виходити під м'яч; відсутність супроводжувального руху м'яча кистями рук; ноги ставляться паралельно та не зігнуті в колінних суглобах.

         Незначні помилки: відсутнє розгинання ніг, тулуба і рук в кінцевій фазі передачі м'яча; затримка м'яча; невисока траєкторія та неточний напрям польоту м'яча; м'ячу не надається поступальний рух вгору-вперед.

         - Нижня передача м'яча двома руками;

         Суттєві помилки: висока стійка гравця; передпліччя рук знаходяться не на одному рівні; м'яч приймається на кисті, а не на передпліччя; руки згинаються в ліктях; неузгодженість рухів ніг, тулуба та рук; гравець не вміє виходити під м'яч.

         Незначні помилки: передача виконується не враховуючи траєкторії польоту м'яча.

         - Передача м'яча двома руками за голову;

         Суттєві помилки: передача однією рукою; недостатній прогин у попереку; притримування на кистях та кидок м'яча; недостатньо випрямлені руки у положенні вгору-назад.

         Незначні помилки: розворот кисті до середини та назад.

         - Нижня пряма подача;

         Суттєві помилки: удар по м'ячу зігнутою рукою; утримання м'яча на зігнутій руці (подача з руки); підкидання м'яча на висоту вище 0,5 м та відхилення від траєкторії підкидання (вбік або від себе); нескоординована робота рук і ніг; вага тіла незміщена в напрямку ноги, що стоїть позаду; рука для замаху відведена вбік.

         Незначні помилки: скутість рухів; недостатня рухливість ніг.

         - Верхня пряма подача;

         Суттєві помилки: при ударі по м'ячу кисть напружена, пальці не з'єднані; неправильний напрям підкидання м'яча; недостатня висота підкидання м'яча; нескоординована робота ніг, тулуба та рук.

         Незначні помилки: після удару кисть не супроводжує м'яч; нога, що стоїть позаду – пряма; удар виконується не в повну силу.

         - Прямий нападаючий удар;

         Суттєві помилки: нечітке виконання стопорячого кроку – стрибок виконується не вгору, а в довжину; недостатній прогин тулуба та відведення правої (лівої) руки вгору-назад під час замаху; недостатнє згинання кисті під час удару по м'ячу; удар по м'ячу виконується не долонею, а пальцями; удар по м'ячу виконується передпліччям; останній крок не виконується стрибком;

         Незначні помилки: удар виконується знизу-вгору; кисть при ударі розслаблена, або занадто напружена.

         Результати тестування знань і вмінь студентів показали, що при оцінюванні всіх прийомів гри студентами І – V місяця навчання результати коливаються від 18 до 25 балів. В середньому 25-35% студентів за виконання контрольної вправи отримують 25 балів. Запропонований спосіб оцінювання дозволяє навіть за незначне покращення результату виставляти вищу оцінку, а також стимулює студентів до навчання і покращення своїх результатів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                        ВІДОМОСТІ  ПРО АВТОРІВ

 

П.І.Б.       Бабюк Анатолій Васильович

Адреса: м. Чернівці, вул. М. Тореза, буд. 4

 58007, Україна

Телефон: (0372) 52 - 92 - 23

Місце роботи, посада: доцент кафедри медичної підготовки Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича.

 

П.І.Б.      Прекурат Олександр Олегович

Адреса:  м. Чернівці, вул. Червоноармійська, буд. 77/а, кв. 73

58013, Україна

Телефон: (0372) 57 - 48 - 33; моб. 8 050 9128271

Місце роботи, посада: лаборант кафедри медичної підготовки Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича.