Фізична культура і спорт

                             Фізична культура і спорт:проблеми, дослідження, пропозиції. 

 

Дорошенко Ігор Володимирович

 викладач-методист КІСІТ КНЕУ ім.В.Гетьмана                                                                      

Янішевський Юрій Володимирович

старший викладач кафедри фізичного виховання КНЕУ ім.В.Гетьмана

Корнієнко Сергій Олександрович

старший викладач кафедри фізичного виховання КНЕУ ім.В.Гетьмана

Кузнєцов Валерій Анатолійович

викладач фізичного виховання КНЕУ ім.Гетьмана

Кузнєцова Анастасія Анатоліївна

викладач фізичного виховання КНЕУ ім.В.Гетьмана

 

                               8 097 1527171

 

 

Підвищення результативності занять з фізичного виховання за рахунок можливостей організму

 

На оздоровчі ефекти фізичної культури і спорту впливає внутрішній стан організму людини. Деякі з них формуються в результаті використання особистих психічних станів, тобто виникають зсередини, – за рахунок зосередженості, самовиклику. Для цієї групи засобів головне не зовнішній вплив, а власна діяльність людини, формуюча особистий стан найбільш благоприємний для розвитку оздоровчих ефектів.

Ефект попередньої адаптації – самий найпоширеніший і доступний з впливів, здатний підвищити оздоровчу результативність засобів фізичної культури і спорту. Ефект попередньої адаптації залежить від рівня пристосованності організма до умов мязової діяльності. Організм повинен бути здатним сприймати вплив вправ, щоб отримати оздоровче діяння. Якщо цього сприйняття немає, то заняття фізичними вправами лише пошкоджують функції організму.

Здатність сприймати вплив фізичних вправ визначається рівнем розвитку рухових здібностей: чим вище фізична роботоздатність, тим легше людині виконувати різні фізичні вправи і сприймати їх вплив. При низькій роботоздатності організм може сприймати вплив лише легких навантажень.

Коли збільшується рухова активність, організм людини відчуває труднощі, так як підвищення “дози” м’язової діяльності не забезпечується відповідними адаптаційними посиланнями. Дуже важливо вміти мобілізувати можливості організму пристосовуватися до фізичних навантажень.

Погіршення адаптації організма до умов фізичних навантажень вимагає використовувати спеціальні заходи, які стимулюють пристосувальні можливості організма, допомагаючи йому подолати бар’єр входження. Особливо ефективна короткочасна розминка, яка включає спеціальні вправи для стимуляції рухових навичок.

Під впливом спеціальної розминки з наступним короткочасним (3-5 хвилин) відпочинком реакція серцево-судинної і дихальної систем під час занять не досягають того рівня, до якого вони піднімаються в процесі занять без попередньої розминки.

Адаптація до загартовуючих впливів може бути досягнута за рахунок попереднього застосування короткочасних охолоджуючих діянь. Утримання кисті рук в холодній воді істотно збільшується при короткочасному (15 сек.) попередньому охолодженні, після якого руки протягом 2 хв. треба потримати на повітрі кімнатної температури.

В якості ефективного фактора попередньої адаптації може бути використана музика, забезпечуюча різні впливи на роботоздатність і стан організма.

Покращення адаптації організма, застосування його органів і систем до умов майбутньої діяльності можна досягти за рахунок аутогенних впливів, зосередивши думки на цій діяльності, вселяючи в себе почуття впевненості в успішному її виконанні.

Розвиваючий ефект означає не просто збереження або підвищення первинного впливу. Це підсилення слабкого впливу в результаті перетворення первинного діючого стимула. Завдяки процесам такого роду “мала або віддаленна причина” набуває здібність відобразитися у “великому впливі”. Сутністю виникнення при цьому процесів - є взаємодія між використаним стимулом і комплексом інших, найбільш сильних впливів.

Включення фізичних вправ в трудову діяльність призводить не тільки до покращення самопочуття і функціонального стану організма, а також до перетворення самого типу впливу режима праці на організм. Важливим результатом є підсилюючі оздоровчі впливи занять фізичними вправами за рахунок зниження захворюванності  (в 2-3 рази).

Незначні, по довготривалості і величині, фізичні навантаження “ввімкнення” короткочасних занять фізичними вправами виявляються здатними змінити не тільки окремі сторони реактивності, але і загальний стан організму.

Заняття фізичними вправами поза трудовою діяльностю змінюють значно менший вплив на функціональний стан організма, ніж при сполученні їх з загальними впливами. Початкова стимуляція при ефекті “збільшуючої взаємодії” має набагато більше проміжних ланок, ніж при ефекті попередньої адаптації.

Основною областю, де реалізує свій вплив ефект збільшуючої взаємодії, є загартування і фізична культура в режимі праці та навчання. Саме в цих умовах короткочасні заняття фізичними вправами вводяться між виробничими навантаженнями і змінюють характер їх впливу на організм. Ефект збільшуючої взаємодії властивий не тільки окремим формам рухової активності. Незначний, по своїй величині, вплив вправ і фізичних факторів зовнішнього середовища є справжніми регуляторами функціонального стану організма.

Ефект психоемоційного впливу займає особливе місце серед безліч елементарних діянь, здатних підвищенню оздоровчої ефективності використання засобів фізичної культури і спорту.

Відомі рекомендації при виконанні вправ уявно зосереджувались на рухах і на певних органах у стародавніх системах занять фізичними вправами - індийської (хатха-йога) і китайської. Оздоровчою фізкультурою психоемоційні ефекти супроводжували фізичні вправи і утворювали разом з ними єдиний комплекс психофізичних впливів, то в цих системах ці ефекти використовувалися в чистому вигляді. Такі системи аутогенного тренування, психогігієнічної саморегуляції, здатні забезпечити значне покращення самопочуття і функціонального стану організму.

Ефект психоемоційної настроєнності може істотно підвищити оздоровчий вплив занять фізичними вправами. Концентруючи увагу на певних м’язах або функціях, рекомендується можливим прискорення відновлення роботоздатності після фізичних навантажень і, тим самим, збільшити тренувальний ефект занять фізичними вправами.Під впливом психоемоційної настроєнності підсилюються прояви оздоровчого впливу фізичного і спортивного тренування, загартування і активного відпочинка:

а) збільшується фізична і психічна роботоздатність;

б) підвищується стійкість рухових і психічних функцій в умовах неблагоприємних впливів факторів зовнішньої середовища;

 в) прискорюється відновлення роботоздатності після стомлених фізичних і розумових навантажень;

 г) підвищується витривалість до впливу гіпоксії, температурних впливів, шуму, болю і ін.;

 д) нормалізується самопочуття, сон, апетит, покращується загальний стан організма.

В оздоровчому відношенні найбільшу результативність виявляє сполучення ефектів психоемоційної настроєнності і фізичного тренування, активного відпочинка і загартування. Розвиток стану загартованності як холодним, так і тепловим впливом суттєво полегшується при психоемоційному підйомі.

Погіршення емоційного стану – розвиток депресії, пригніченості, роздратованості, стан засмучування, злоби і т.д. – при незначному порушенні температурного режима організму (охолодження, перегрівання) призводить до захворюванності.

Намагаючись досягнути найбільшого використання засобів фізичної культури у цілях оздоровлення організму, необхідно забезпечити сполучення цих засобів з психоемоційними впливами, а також усунути всі впливи, які можуть неблагоприємно позначитися на життєдіяльності людини. Заняття фізичними вправами, спортом сприяють емоційному підйому. Підсилюючись за рахунок целеспрямованих психорегулюючих впливів, цей підйом значно збільшує оздоровчу результативність занять і робить їх притягуючими, формує в них потребу у займаючих.

Одним із ефектів, здатних суттєво підвищити оздоровчу результативність занять фізичними вправами є усвідомлення цих занять як творчої діяльності. Об’єктом цієї діяльності є організм людини, його функції і можливості, які розвиваються фізичними вправами до досконалості.

Розвиток спорту в наші дні все більше відкриває і висвічує красоту людського тіла. І важливо не стільки бути спостерігачем краси, яка формується завдяки заняттями фізичними вправами, скільки її творцем. Ознаки здоровя і енергії є результатом перетворення нашого організму,  цілеспрямована рухова діяльність, результатом творчого процеса, в якому матеріалом є наш організм, а інструментом – оздоровчі ефективні вправи.

Розуміння творчих ефектів фізкультурною і спортивною активністю важливо в практичному відношенні. Чим краще усвідомлювати творчу суть рухів, тим більше зможемо підвищити результативність занять фізичними вправами. Нереалізований творчий ефект не тільки послаблює оздоровчий вплив занять, але і менше залучає до занять фізкультурою і спортом. Чим більше у людини буде вільного вибіру занять, тим більше в процесі фізичних вправ буде творчості і зацікавленості в заняттях.