Физическая культура и спорт

1.Физическая культура и спорт:

проблемы, исследования, предложения

 

Ст. викладач Ольховнікова А.В

Класичний приватний університет,Україна

 

ФОРМУВАННЯ МОРАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ СТУДЕНТІВ   

ЗАСОБАМИ І  МЕТОДАМИ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

У сучасних умовах реформування професійної освіти в Україні постає нагальна потреба приведення виховної діяльності навчальних закладів у відповідність до завдань реалізації провідних моральних принципів молодої Української держави, забезпечення єдності свідомості й поведінки в шдивщуально-особистюнш i професійно-соціальній сферах життєдіяльності майбутнього покоління.

Актуальність, соціально-педагогічна необхідність і недостатня наукова розробленість проблеми формування моральної поведінки студентів саме на заняттях фізичного виховання в контексті демократичних перетворень підготовки розвинутої особистості визначили і зумовили вибір теми статті.

Вважаємо, що для підвищеної ефективності фізичного виховання студентів, необхідно спиратися на систему науково-педагогічних досліджень. У сучасних умовах відродження національної духовності від кожного викладача фізичної культури, тренера вимагається глибоке знання основ Teopiї і методики фізичного виховання, розуміння специфіки діяльності колективу в галузі фізичної культури чи спортивного клубу, врахування закономірностей розвитку і виховання юнаків і дівчат (зокрема фізичного), творче психолого-педагогічне обґрунтування всієї різноманітності використовуваних методів виховної роботи, спрямованої на формування моральної поведінки.

Виховання підростаючого покоління шляхом залучення до знань із фізичної культури і спорту, на нашу думку, передбачає:

·         поширення морального впливу на всі ділянки масової фізкультурно-оздоровчої і спортивної роботи;

·         забезпечення сукупності економічних, соціально-політичних і духовних умов фізкультурної та розумової діяльності, які впливають на свідомість і почуття людини, що займається фізичною культурою і спортом, на формування моральної поведінки особистості цілеспрямоване використання різних форм, засобів, методів фізичної культури, як основою формування морального світогляду, високих моральних якостей, становлять методичний інструментарій впливу на культуру моральної поведінки студентів.

Знання фізичної культури слід передавати так, щоб цілеспрямовано формувати здорові інтереси підростаючого покоління, наполегливо боротися зi шкідливими звичками, послідовно прищеплювати молодим людям потребу фізичного і морального вдосконалення, як цього вимагають Державна національна програма "Освіта (Україна ХХІ)", Національна доктрина розвитку освіти України у ХХІ ст., Комплексна програма фізичної культури, Концепція національного виховання, Конвенція ООН про права дитини.

Аналіз передового педагогічного ряду досліджень сучасних науковців свідчить, що найбільш ефективними засобами розвитку у студентів інтересу до систематичних занять фізичними вправами і спортом є такі: використання різних видів інформування про значення фізичної культури для зміцнення їх здоров'я, забезпечення великої працездатності; застосування оптимальних форм, методів проведення навчальних занять і тренувань; масове залучення до відвідування спортивних секцій; участь у роботі фізкультурних гуртків, клубів за спортивними інтересами (туризму, шахів та ін.).

Різні форми фізичного виховання студентів здійснюються під керівництвом викладача, тренера і передбачають індивідуальне, групове і масове залучення до систематичних занять фізичною культурою і спортом. Цьому сприяють: добре поставлена фізкультурно-масова діяльність у навчальних закладах; правильно організована методична робота з викладачами фізичної культури, тренерами; педагогічна грамотність батьків та широкої громадськості з питань забезпечення активного рухового відпочинку у вихідний, канікулярний та відпускний час; зміцнення зв'язків навчальних закладів зі спортивними товариствами, сім'ями у справі залучення підростаючого покоління до постійних занять фізичною культурою і спортом. Основною формою фізичного виховання студентів є заняття, під час яких викладач надає програмний матеріал із предмету, дбає про усвідомлення ними значення фізичного вдосконалення для їх гармонійного розвитку, зміцнення здоров'я, активної участі у розбудові держави. Значні виховні можливості мають і такі форми занять фізичною культури, як ранкова гімнастика, фізкультурні хвилинки та паузи, рухливі ігри, заняття у спортивних секціях, участь у туристичних походах, виступи на різних змаганнях, організація Днів здоров'я та ін.

Фізичне виховання юнацтва буде ефективним лише тоді, коли в процесі кожного заняття, тренування, спортивного змагання здійснюватиметься педагогічно спрямований виховний вплив на особистість, що підтверджується у навчальній програмі  "Фізичне виховання" для вищих навчальних закладів України ІІІ-ІV рівнів акредитації.

У процесі залучення студентів  до занять фізичною культурою викладач має використовувати педагогічний принцип систематичності й послідовності, що передбачає поступове підвищення вимог до вихованців. При цьому педагог повинен спиратися на самостійність та ініціативу юнаків і дівчат, враховуючи, що вони вже усвідомлюють роль самостійних занять спортом і фізичними вправами у своєму повсякденному житті. Істотне значення для успішного здійснення фізичного виховання юнацтва має емоційна насиченість різних заходів. Відомо, що більшість традиційних форм фізкультурної діяльності не тільки багаті за змістом, але й виразні за формою естетичних почуттів. Використання ритуалів у житті колективу фізкультури дає змогу забезпечити всі елементи спортивних традицій: дійову спрямованість, емоційну наснагу, оптимальність у сприйнятті всього кращого.

Таким чином, повсякденні заняття студентів фізичною культурою в

урочний і позаурочний час, у спортивних секціях мають надзвичайне значення для підготовки фізично розвиненого, здорового, життєрадісного, готового до праці і захисту Батьківщини юного покоління.  Не викликає сумніву, що інтерес і звичка до занять фізичною культурою та спортом у процесі навчання у ВНЗ характеризуються чітко вираженими бажаннями досягти певних результатів у фізичному вдосконаленні, складанні контрольних нормативів, усвідомленні перспектив таких занять, глибоким розумінням того факту, що досягнення успіхів у своєму фізичному розвитку неможливе без переборювання труднощів, без щоденних занять фізичними вправами. Успішне здійснення фізичного виховання юнацтва передбачає врахування його індивідуальних особливостей, зокрема емоційно-вольових якостей, ступеня розвитку рухових дій. Важливого значення набуває вміння викладачів фізичного виховання і тренерів чітко уявляти собі хід роботи, передбачати послідовність використання форм і методів фізичного виховання, доцільно поєднувати їх під час оволодіння знаннями, вміннями та навичками з фізичної культури, спортивного самовдосконалення.

Є очевидним, що для переважної більшості юнаків і дівчат рисою є активна життєва позиція. Вони охоче беруть участь у всіх можливих заходах, спортивних вечорах, змаганнях та ін. За структурою прояву виділяють чотири основні групи позитивних рис характеру юнаків і дівчат:

1. Риси характеру студентів, що відображають загальне ставлення

спортсмена до явищ і подій навколишньої дійсності (принциповість,

патріотизм та ін.).

2. Риси характеру, які свідчать про ставлення спортсменів до своїх

товаришів та інших членів нашого суспільства (повага, колективізм,

товариськість, чуйність та ін.).

3. Інтегративні риси, які свідчать про ставлення юнацтва до   

суспільно

корисної праці, громадської діяльності (ентузіазм, ініціативність,

активність, працьовитість і т. д.).

4. Риси, що  характеризують  високий   рівень  само  вихованості 

(самокритичність, скромність, акуратність тощо) .

Прагнення до здорового способу життя, до занять фізичною культурою і спортом, уміння долати труднощі і перемагати виховуються тривалою кропіткою роботою викладачів кафедри фізичної культури навчальних закладів. Успішне здійснення процесу виховання всебічно розвиненої особистості не можливе без активної цілеспрямованої діяльності з фізичного виховання юнацтва.

Курсом фізичної культури навчальних закладів України передбачається:

- виховання у студентів високих моральних, вольових і фізичних

якостей, моральної свідомості, підготовка до праці і захисту

Батьківщини;

- збереження і зміцнення здоров’я юнаків і дівчат, сприяння правильному формуванню і всебічному розвитку організму, підтримання високої працездатності;

- всебічна фізична підготовка молоді з урахуванням високих вимог до

майбутнього покоління;

- професійно-прикладна спрямованість фізичної підготовки студентів

урахуванням сфери майбутньої трудової діяльності;

- набуття юнаками і дівчатами необхідних знань з основ теорії та методики організації фізичного виховання і спортивного тренування, підготовка студентів до роботи громадськими інструкторами і суддями зі спорту;

- вдосконалення майстерності студентів-спортсменів (навчальна програма «фізичне виховання»   для вищих навчальних закладів України ІІІ-ІV рівнів акредитації).

У ході дослідження з’ясовано, що фізичне виховання студентів в закладах освіти здійснюється у таких формах: навчальні заняття; самостійні

заняття юнаків і дівчат фізичною культурою; заняття спортом і туризмом у

позанавчальний час за завданнями викладачів або тренерів спортивних секцій; фізичні вправи в структурі режиму дня (ранкова гімнастика, фізкультурні паузи, виробнича фізична культура); масові оздоровчі, фізкультурні і спортивні заходи, що проводяться у вільний від навчання час,

у вихідні дні, у період зимових і літніх канікул, в оздоровчо-спортивних таборах та ін. Навчальні заняття є основною формою фізичного виховання у

ВНЗ. До програми фізичної культури включено теоретичний і практичний

розділи. Графік розподілу програмного матеріалу на навчальний рік повинен

будуватися з урахуванням кліматичних умов і наявної навчально-спортивної

бази.

Підготовка висококваліфікованих спеціалістів пов’язана зі значним

психічним і фізичним навантаженням для юнацтва. Тому перед кафедрами

фізичної культури ВНЗ поставлено завдання – підвищити ефективність усіх

форм фізичного виховання юнацтва з тим, щоб забезпечити її фізичну досконалість і готовність до високопродуктивної навчальної діяльності.

У ході навчання, суспільно корисної, продуктивної праці, під час занять фізичною культурою і спортом, спілкування з оточуючими виявляються моральні настанови і цінності, відбувається поступове усвідомлення студентами норм поведінки і вимог, перетворення їх внутрішніх переконань у регулятори моральної поведінки юнаків і дівчат.

Висновки.

Таким чином, прискорення соціально-економічного розвитку країни

потребує активності, максимально напруженої праці викладачів фізичної культури як вирішального чинника нових досягнень нашого суспільства, виховання моральної поведінки юнацтва засобами фізичної культури і спорту, скорочення витрат робочого часу за рахунок поліпшення фізичної

підготовленості є особливо актуальним. Масові заняття фізичною культурою

і спортом сприяють підвищенню ефективності навчання юнацтва, а завдяки

емоційній насиченості кожного заходу виховується моральна поведінка у суспільному житті.

 

      


Данні про автора:

Ольховнікова Анастасія Віталіївна  - Україна,  69002  м. Запоріжжя,            

                                                                 вул. Грязнова 1,  кв.230