Калашник О.С.

Класичний приватний університет, ІЗСТ, МР-309

Науковий керівник    проф. Волкова С.С.

 

Аеробіка як засіб укріплення здоров'я студенток

 

Фізичне виховання і спорт у вищих навчальних закладах є невід’ємною складовою частиною формування загальної та професійної культури особистості згідно вимогам сьогодення, збереження та зміцнення здоров’я, організації та забезпечення здорового способу життя, підвищення рівня працездатності, створення умов для подовження активного творчого довголіття людини.

Зниження рухової активності та обмеження м'язових зусиль призводять до багатьох серйозних порушень в огранізмі студентів. Основні завдання фізичного виховання, націлені на зміцнення здоров'я та всебічний розвиток фізичних здібностей молоді, зумовлюють необхідність науково-обгрунтованого відбору засобів і методів навчання з урахуванням віку.

Одним із доступних, ефективних і емоційних засобів фізичного виховання, що дозволяють збільшити рухову активність, урізноманітніти діяльність на заняттях фізичною культурою, збільшити їх насиченність і рухову щільність є аеробіка. Вона користується особливою популярністю серед молоді ВНЗ.

Аеробіка дозволяє виключити монотонність у виконанні вправ, сприяє розвитку рухових якостей, впливає на підвищення функціональних можливостей організму.

Суть занять — в тривалому повторенні підібраних вправ, які зазвичай виконуються поточним методом (без пасивних пауз відпочинку). До завданнь аеробіки відноситься також підвищення рухової активності при дефіциті часу, розвиток почуття музичного ритму, нормалізації маси тіла за рахунок активізації обмінних процесів.

Результати досліджень підтверджують, що ефективність аеробіки полягає в різнобічному впливі на опорно-руховий апарат, серцево-судинну та дихальну системи. Підвищення емоційного стану студенток на уроці аеробіки загострює їх увагу, сприйняття, пам'ять, зберігає високу працездатність.

У зв'язку зі специфічними цілями і завданнями виділяють оздоровчу, прикладну та спортивну аеробіку.

Оздоровча аеробіка - один із напрямів масової фізичної культури із регульованим навантаженням. Над розробкою та популяризацією різних програм відокренмлюють елементи фізичних вправ танцю і музики. Характерною рисою оздоровчої аеробіки служить наявність аеробної частини заняття, протягом якої підтримується на певному рівні робота кардіораспіраторної системи. В оздоровчій аеробіці можна виділити достатню кількість різновидів, що відрізняються змістом та побудовою уроку.

Спортивна аеробіка - це вид спорту, у якому спортсмени виконують безперервний і високо інтенсивний комплекс вправ, до складу якого поєднанується ацикличні рухи зі складною координацією, і навіть різні по складності елементи різних структурних груп, і взаємодії між партнерами (програми змішаних пар, трійок і груп). Основу хореографії у таких вправах становлять традиційні для аеробіки " базові " аеробні кроки та їх різновиди.

Прикладна аеробіка - вона отримала певне поширення як додатковий засіб підготовки спортсменів інших напрямів спорту (аеробоксінг), соціальної та виробничої гімнастики, лікувальної фізкультури (кардіофанк) й у різноманітних рекреаційних заходах (шоу програми, групи підтримки спортсменів, черлідінг).

У загальному виді заняття аеробікою складається з наступних основних фаз : розминка, аеробна фаза, затримка, силове навантаження. Це і є головною особливостю навчально-тренувальних занять з аеробіки.

Зараз ефективність аеробіки загальновизнана. Аеробіка - це комплекс вправ на витривалість, що продовжуються відносно довго і зв'язані з досягненням балансу між потребами організму в кисні і його доставці.